fbpx

Interiér byt České Budějovice, sídliště Vltava

Rekonstrukce panelákového bytu na sídlišti Vltava v Českých Budějovicích spočívala zejména v přeměně centrálních prostor a návrhu interiéru.

Vzhledem v umístění bytu v prvním patře, nebylo možné nikterak vytvořit otvory v nosných panelech, které by dopomohly propojení jednotlivých prostor. Mezi hlavní požadavky investora patřila jednoduchá barevnost, střídmost tvarů, snaha o vytvoření co největší kuchyně a masážní vana. Vše ostatní bylo na nás. Chodba spojující jednotlivé místnosti se stávající vestavnou skříní zůstala dispozičně beze změny. Taktéž WC bylo ponecháno.

Hlavní změna se odehrála v kuchyni. Kuchyně již není průchozí a díky přesunu koupelny nabyla na rozměrech. Přímá kuchyňská linka, s vrchními skříňkami ke stropu umístěná u stěny do ložnice, nabízí řadu úložných prostor. Pracovní plocha je rozšířena o pracovní pult, který zároveň slouží z druhé strany jako stůl. Vlevo od vstupu do kuchyni se nacházejí vysoké skříně, které ukrývají zejména technické vybavení, jako je lednice s mrazničkou, pračka a sušička. Poslední část slouží k uskladnění potravin. Dvířka jsou v lesklé bílé, pracovní desku tvoří masiv Hevea a vše doplňují černé úchytky a sklo Lacobel za pracovní plochou.

Protože velká část rozpočtu připadla kuchyni, bylo zapotřebí navrhnout obývací pokoj úsporněji. Při vstupu z chodby se vpravo nachází knihovna, rozdělaná na vyšší část pro knihy a nižší pro gramofon, sbírku desek a příslušenství. Sedací souprava bude použita stávající, kterou investor již vlastní. TV stěna je pojednána jednoduchým bílým stolkem a bílou policí. Vpravo od dveří do kuchyně je umístěn menší pracovní stůl. V celém prostoru obývacího pokoje, kuchyně a chodby je navržena laminátová podlaha Quick-step elite 1388.

Při návrhu koupelny byl kladen důraz na funkční vybavení a kontrast černé a bílé.

Základní škola Malenice. Venkovní učebna výtvarné výchovy.

Venkovní učebna ZŠ Malenice

Venkovní učebna ZŠ Malenice, by se měla stát ze stávající stodoly na zahradě školy. ZŠ v Malenicích u Volyně je typická vesnická škola pouze s výukou prvního stupně. Kvůli omezené kapacitě budovy se některé třídy nachází v podkroví, kde je během jarních měsíců teplota pro výuku nepřijatelná. Díky možnosti využití evropských dotací se obec rozhodla tuto situaci změnit. Proto jsme zpracovali projekt, který by ze stávající stodoly na zahradě, sloužící především jako sklad, vytvořil venkovní učebnu přírodních věd a výtvarné výchovy. 

Jako venkovní učebna slouží první dvě třetiny půdorysu směrem k hlavní budově základní školy. Zbylá třetina slouží nadále jako sklad. Abychom zabránili přehřívání, byly na střechu navrženy turbínové hlavice, díky nimž a otevření jednotlivých částí stěny, za využití komínového efektu, dohází k přirozenému proudění čerstvého vzduchu a ochlazování učebny. Jelikož je uvažováno pouze se sezónním využitím je součástí návrhu i systém uzavírání a zabezpečení proti nepřízni počasí a nedovolenému vstupu do přístřešku.

Provoz přístřešku je stanoven na tři rozdílné situace. V zimě se nepoužívá, je celý uzavřený a zabezpečený proti vstupu a proti nepříznivým povětrnostním podmínkám. V létě, během letních prázdnin a v době nevyužití, je objekt uzavřený proti vstupu, ale je zajištěno jeho provětrávání. V květnu a v červnu, kdy je přístřešek naplno využívaný, tak je kompletně otevřený. Tyto možnosti dovoluje navržený systém posuvných roštů s dveřmi a sklopných stěnových panelů, které potom slouží jako lavice. Jelikož jde o základní školu, která má v dětech rozvíjet tvořivost, mají jednotlivé lavice různé barvy a pevná část posuvných dveří slouží jako tabule ke kreslení. 

Půdorys původní stodoly a sklon střechy zůstal zachován. Cílem bylo však vytvořit zápraží podél celé východní fasády orientované do zahrady, které by umožnilo ukrytí před deštěm i prudkým sluncem. Hlavní fasáda odkazuje na vzhled původní stodoly a je tvořena vodorovnými prkny bez ošetření. Naopak posuvné dveře a výklopné panely svou vertikalitou a rozmístěním dodávají fasádě rytmus.

Přístřešek vzhledem ke svému charakteru nemá sám o sobě vlastní hygienické zázemí. Toto je řešeno zpřístupněním toalet v přízemí budovy školy, toalety jsou v objektu situovány v návaznosti na zahradu. Vstup ze zahrady do školy bude bezbariérově upraven.

Rekonstrukce RD Volyně - Ložnice

Rekontrukce Volyně

V půli března 2018 jsme dokončili studii rekonstrukce vícegeneračního rodinného domu ve Volyni. Největší stavební zásahy čekají 2.NP, kam se bude stěhovat místo prarodičů syn s rodinou. Bylo nutné upravit dispozici bytu pro potřeby mladších uživatelů. Nevyhneme se bourání otvorů do nosných konstrukcí a otevření a prosvětlení dispozice hlavního obytného prostoru.

Na studii naváže návrh interiéru hlavní obytné části. Interiér by měl být světlý, čistý, jednoduchý, ale zároveň ne studený a útulný. Ohled musíme brát na všechny členy rodiny, včetně kocoura, který určitě ocení své místo nad krbem.

Aktuálně zpracováváme projekt pro povolení stavby.

Galerie na facebooku zde.

Rekonstrukce koupelny pro prarodiče

Návrh rekonstrukce koupelny

Zařizovací předměty na pokraji životnosti byly hlavním impulzem pro nutnou rekonstrukci. 

Do koupelny o rozměrech 2x2m bylo nutné kromě vany, na kterou jsou prarodiče zvyklí, vměstnat i sprchový kout, jenž bude do budoucna potřebný. Rohová vana a sprchový kout se zaobleným rohem poskytnou uprotřed koupelny dostatečný prostor. V koupelně se nachází i pračka a ohřívač teplé vody.

Pro barevné řešení byly kromě bílé zvoleny tlumené odstíny hnědé a šedé.

Rekonstrukce České Budějovice

Kompletní rekonstrukce rodinného domu
ze sedmdesátých let v Českých Budějovicích, jejímž cílem bylo změnit nevhodnou dispozici na potřeby současného bydlení pro mladou rodinu.

Původní technické přízemí bylo rozšířeno o garáž a jeho funkce změněna na společenskou zónu domu s kuchyní a obvývacím pokojem. V patře  byla navržena soukromá zóna- ložnice a dětské pokoje a hygienické zázemí.

Fasáda domu vyniká svou jednoduchostí a čistotou. Spolupráce s Ateliérem Klein.